Klä julgranen – kulor, spiror och figurer av glas

Figurer av glas och andra sätt att smycka granen

Varje familj har sin bestämda åsikt om hur en julgran ska kläs. Det finns dock några oskrivna regler om vad som är tillåtet eller ej, även om de börjar försvinna. Röda kulor och en stjärna på toppen tillhör de mer klassiska utsmyckningarna. Men även spiror och figurer av glas tillhör vanligheterna. Sedan är det som med annat, att stilarna varierar från avskalat till dess motsats.

Kulor, stjärnor, spiror och figurer av glas i all ära, men viktigast är ändå granen. Eller tallen som en del börjat släpa in. Barns preferensramar sträcker sig ungefär i ett spann av gamla och nya Disney-filmer. En gran som skulle göra sig rättvisa i filmen ”Fanny och Alexander”. Hos vuxna har trenden däremot stuckit i väg åt andra hållet till en mer avskalad gran. Det går hand i hand med den skandinaviska trenden i stort, där stilen ska vara avskalad och modern. Hur en gran i avskalad stil blir modern förtäljer inte historien.

Många upplever julgransdekorationen som en religiös upplevelse. Det har uppstått handgemäng där par varit oense om var julgranskulor ska placeras i granen, och framför allt vilka kulor som ska placeras i granen. Inte sällan är julgranskulor arvegods som för många har större värde än pengar – en del tillåter inte ens sig själva att dekorera julgranen med dessa kulor i och med deras affektionsvärde.

Diskussionen om spiror kontra stjärnor har utmynnat i både familje- och grannfejder. Egentligen är det inte svårare än så att man väljer det alternativ man finner mest vackert. Om ni är två med åtskilda åsikter … Ja, det kan vi inte hjälpa er med. Alternativet är att alternera mellan spira och stjärna från dag till dag, eller också veckovis.

Figurer av glas i granen var framför allt på modet förr i tiden. Sedan har de hängt med eftersom människor ser dem och minns sin barndom. Sedan är de naturligtvis väldigt fina. Människor, åtminstone svenskar, har dock på senare år låtit figurerna ligga kvar i sina askar. Att klä granen med figurer är inte avskalat, och de är så det ska se ut nu för tiden.

När du klär din gran framöver, låt dig inte påverkas av andra. Klä granen som du minns den från din barndom, eller så som du vill ha den. Låt den avspegla dina värderingar och din personlighet. Klä den med kulor, figurer av glas, spiror eller stjärnor, så länge du tycker det är vackert.

Figurer av glas