Hantverk kring jul

Hantverk är en fin symbol för julen

Den som saknar julkänsla finner den snabbt den besöker en julmarknad. Att strosa runt på en julmarknad är som att kliva in i en annan värld, där datortekniken ännu inte slagit igenom. Det är en svunnen tid människor gärna tar del av; gommen och ögonen lockas av hemlagade delikatesser och allsköns hantverk. Just hantverket har ett symboliskt värde som får oss att minnas vad julen egentligen handlar om – för är inte något som någon gjort på egen hand den finaste julklapp man kan få?

Du behöver inte besöka en julmarknad för att uppleva äkta hantverk. Med enkla medel kan du bli en hantverkare och skapa egna skapelser. De kunskaper du lärde dig i trä- och syslöjden tar dig längre än du kan tro.

Om du vill göra något som du kan ge bort är en klassisk julkrans ett bra alternativ. Du behöver antingen pilkvistar eller björkris för att göra en stomme. Sedan behöver du dels grön ståltråd, och en lite kraftigare vanlig ståltråd. Viktigast är dock riset – du kan välja mellan granris, tallris eller något annat grönt du kan hitta.

När du har alla saker på plats är det dags att börja. Det första du gör är att skapa stommen av pilkvistarna eller björkriset. Du lägger dem omlott och fäster dem med ståltråd. Därefter beskär du riset, och du kommer behöva en hel del ris. Riset behöver vara ungefär tio centimeter. Fäst sedan ståltråden i stommen, för några kvistar samman och surra fast dem med ståltråd. Sedan är det bara att fortsätta, varv efter varv. Sedan kan du avsluta med att sticka in det sista varvet under det första varvet för att få det snyggt. När kransen är klar är du fri att dekorera efter behag.

Julen består av mer hantverk än bara julkransar. Det finns många olika sätt att göra tomtar – och det finns inga givna sätt. Besök gärna en julmarknad för att inspireras – sedan kan du skapa egna kreationer när du kommit hem.

Hantverk