Slipp stressen inför jul – förbered dig nu

Jul utan stress och måsten

Julen ska vara en fröjdefull tid men dessvärre förknippar många julen med stress – paket som ska inhandlas, mat som ska tillagas, kakor som ska bakas och hus eller lägenhet som ska dekoreras. För många blir uppgiften övermäktig och julen tenderar att inte bli så fröjdefull som den borde. Det finns ett enkelt sätt att undvika stressen och istället njuta av en fin jul. Det handlar om förberedelse.

Du är inte ensam om att dra på inhandlandet av julklappar in i det sista. Men det blir ett alldeles för tungt ok att bära. Planera istället en helg i god tid för att köpa julklappar, gärna redan i november eller tidigare, och undvik på så vis att känna stressa under december. Sedan får du inte försöka infria alla förväntningar du tror att människor har – det är i slutändan tanken som räknas.

Vad gäller matlagning gäller samma sak. En del av maten går att förbereda långt innan julafton. Planera in en dag där du tillagar mat och inte något annat. Under en dag hinner du göra mycket av den mat du sedan vill servera familjen under jul. Stress infinner sig när olika saker i ens agenda krockar – med enkel planering undviks detta. Risken är också att man inte gör någonting när man känner sig stressad, istället för att åtminstone göra något.

Att dekorera huset eller lägenheten har ett symboliskt värde. Men kom ihåg att göra det endast för din egen skull och inte för att grannarna dekorerat hos sig. Jul och stress går hand i hand eftersom vi allt för ofta jämför oss med andra, och vill infria andras förväntningar. I slutändan betyder allt omkring ingenting, utan det viktigaste är att man får träffa nära och kära. Känner du stress över att hinna träffa nära och kära? Planera och undvik stressen inför jul.

jul